неделя, 1 май 2016 г.

Възкресението


Възкресението е Божествен процес при появата на един нов живот. Този живот е в Сина Божий – Христос. Този Живот поставя човека и Бога в единение. Това е отвъдрационалната мистерия на живота.

Възкресението е обновяване на живота, утвърждаване на живота и акт на смислополагане на живота. Защото във Възкресението можем да разберем целта на живота. Възкресението е великата алхимия на съществуващото.

Възкресението е трансформация на човешката природа. Чрез този велик акт тя е въздигната до висотата на Божественото съвършенство, до великия идеал на битието.

Възкресението е преобразяване на човешкия ум. Мислите преминават от земното съществуване към неземното и вечно битие, дето цари радостта и светлината. Там те са озарени от Божествената Мъдрост.

Възкресението оживотворява човешките чувства. Те долавят безсмъртните шепоти на Универсума.

Възкресението е преминаването от небитие към битие. Антитезата на живота е превъзмогната и погълната от своята теза. Но Възкресението не е отрицание на антитезата на живота, То е великия синтез, достъпен за Божественото битие.

Възкресението е ново съзнание. То е оня преход от миналото към бъдещето, който като вечно настояще създава условията за съзерцаване на вечната любов на Бога.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Мирослав Бачев


1 коментар: